неделя, 20 септември 2009 г.

шкембе чорба


Ще се опитам да помогна на феновете на шкембе-чорбата с тази моя рецепта.Гарантирм ви че след много опити,съвети и лични наблюдения това е върхът на пирамидата!Рецептата е за около 4-5 порции-почистваме и измиваме добре шкембето (около800-1000гр.),заливаме го с повече студена вода(вари се доста време, 3-4 часа и трябва да ни остане достатъчно за бульона),след загряването му започва да излиза пяна,която отстраняваме внимателно.След завирането подсоляваме,като се внимава да не се пресоли(не забравяйте че много вода извира),към врящото шкембе добавяте един морков резнат на две и цяла главичка обелен стар лук.След като се свари добре шкембето го изваждаме и оставяме на хладно за да изстине и после го накълцваме на дребни парченца,бульона се прецежда(преценяте дали ще е достатъчно и ако се налага добавяте малко вода)Това беше елементарната част!Сега-Застройката!В съд от тефлон запичаме 4-5с.л брашно (да добие леко кафяв цвят) и го пресипваме в дълбок съд (малка тенджера),след като е напълно изстинало(брашното) започваме да добавяме по малко прясно мляко(180-200мл) като бъркаме постоянно за да се разтвори добре брашното,добавяме 3 суп.л. кисело мляко и 4 разбити добре жълтъка.Разбъркваме добре всичко и го слагаме на единия котлон да се загрява при постоянно бъркане.Започне ли да се сгъстява добавяме с черпак от бульона до изравняване на течностите в двете тенджери и тогава го сипаме в бульона,добавяме скълцаното шкембе,оставяме да заври и изключваме.В 3-4 лъжици олио(в никакъв случай масло)запържваме 2 ч.л. червен пипер,пресипваме го в чаша да се утаи и сипваме в чорбата само оцветеното червено олио.За овкусяване знаете-счукан чесън с оцет,стрити люти чушки и черен пипер.Да ви е сладко!

1 коментар:

  1. Браво Насе,че сподели твоята невероятна рецепта с нас.Трябва да ви кажа,че съм пробвала тази чорба и макар да не си падам по такива "вкусотийки" осанах приятно изненадана.А Наско я приготвя приказно.........:)

    ОтговорИзтриване